Presse Archiv - KRAUT! - Die innovativen Jahre des Krautrock 1968-1979 - keys and chords

 

Krautrock was oorspronkelijk een denigrerende benaming (een misvatting van John Peel) voor experimentele muziek begin jaren ‘70 vanuit Duitsland. Elektronica infiltreerde de muziekscène en leidde tot kosmische instrumentale composities, psychedelische jazzrock en avant-garde. Het zou snel navolging krijgen in de Angelsaksiche wereld. Onmiskenbaar heeft Krautrock onnoemelijk veel invloed uitgeoefend op de verdere evolutie van rock- en popmuziek. Een reden voor Bear Family Records om een vierdelige compilatie uit te brengen met daarop gekende en minder bekende vertegenwoordigers uit die tijd. Overweegt op Teil 1 vooral de rock uit het noorden, dan hoor je op Teil 2 hoe sterk de nieuwe muziekscène uit Centraal Duitsland (Köln, Düsseldorf, Essen) haar stempel drukt.

De jazzrock van Klaus Doldinger’s Passport blijft heden ten dage nog nazinderen als de Europese Weather Report. Toen kreeg het sax-concurrentie van Message, doch de Duits/Britse band ging helemaal avant-garde met psychedelische repeats en dark narratives. Sweet Smoke aanbidt in ‘Silly Sally’ alle instrumenten met lange solo’s. Met Annexus Quam (uit Düsseldorf) krijgt, naast het jazz-koper, elektronica meer invloed. Humoristischer klonk Floh de Cologne (uit de gelijknamige stad), heel sixties en psychedelisch. Ander hoogtepunt op de verzamelaar is zeker ‘Tips zum Selbstmord’ van Necromonicon uit Aachen, uitstekende Duitstalige prog. En wat te denken van de relatief onbekende Shaa Khan? De band uit Remscheid speelde heavy prog doch evolueerde naar jazz.

Hier te horen met het zeer psychedelische en schitterend gezongen ‘The World Will End on Friday’…my favourite….een melodie en zangstijl die hun bewondering voor Genesis en Yes bevestigt. Alle ‘13’ goed? Neen, natuurlijk niet. Alle ‘25’ origineel ? Ook niet. Maar de paar covers ‘Friday On My Mind’ (The Easybeats -Straight Shooter) en ‘Toccata’ (Bach-Pell Mell) mogen er best wezen. En dat ook de Krautrockers hun sauerkraut kruiden met soul en musical elementen bewijst Xhol Caravan in ‘Planet Earth’. Of hoor je liever de Indische tunes in ‘Schmetterlinge’ van Bröselmaschine?
Naast de twee cd’s vind je in elke compilatie een 100-pagina’s tellend boekje met info over de bands.
Bear Family Records wil met de vier edities het meest complete overzicht geven van die glansrijke Krautrock periode. Benieuwd wat Teil 3 en Teil 4 in petto heeft. Tot nu toe alvast een geslaagde compilatie!

Marino Serdons. read more

Tags: Kraut!

The fields marked with * are required.

Related products
Teil 1 - KRAUT! - Die innovativen Jahre des Krautrock 1968-1979 (2-CD)
Various - Kraut!: Teil 1 - KRAUT! - Die innovativen Jahre des... Art-Nr.: BCD17621

Ready to ship today, delivery time** appr. 1-3 workdays

$28.24
Teil 2 - KRAUT! - Die innovativen Jahre des Krautrock 1968-1979 (2-CD)
Various - Kraut!: Teil 2 - KRAUT! - Die innovativen Jahre des... Art-Nr.: BCD17622

Ready to ship today, delivery time** appr. 1-3 workdays

$28.24
Teil 3 - KRAUT! - Die innovativen Jahre des Krautrock 1968-1979 (2-CD)
Various - Kraut!: Teil 3 - KRAUT! - Die innovativen Jahre des... Art-Nr.: BCD17623

Ready to ship today, delivery time** appr. 1-3 workdays

$28.24
Teil 4 - KRAUT! - Die innovativen Jahre des Krautrock 1968-1979 (2-CD)
Various - Kraut!: Teil 4 - KRAUT! - Die innovativen Jahre des... Art-Nr.: BCD17624

Ready to ship today, delivery time** appr. 1-3 workdays

$28.24