Presse Archiv - Colin Hicks Sexy Rock - The Brits Are Rocking Vol.4 - keys and chords

Het Duitse Bear Family plaatst in de serie ‘The Brits Are Rocking’ artiesten in de spots die in Engeland de in Amerika ontstane rock-‘n-roll gestalte gaven. Eerder kwamen reeds aan bod, Tommy Steele (vol. 1), Billy Fury (vol. 2), King Size Taylor (vol. 3) en nu dus Colin Hicks. De naam Hicks zal misschien niet onmiddellijk bij iedereen een belletje doen rinkelen, maar Colin is de kleine broer van Tommy Hicks en die oogstte dan weer succes als Tommy Steele.

In Amerika was in de fifties de rock-‘n-roll aan een serieuze opmars begonnen. En als het regent in de States, dan druppelt het in Engeland. Alhoewel het druppelen moet je niet letterlijk nemen, want veel van de Britse artiesten moesten niet onderdoen voor hun Amerikaanse collega’s. Akkoord wat de songkeuze betreft, waren de Britten vaak aangewezen op covers van songs die in het land van Uncle Sam scoorden. De manier waarop ze die brachten, verschilde wel van het origineel, zeg maar dat ze vaker lekker wat agressiever klonken. Dit is ook van toepassing op Colin. Hiervan krijg je al dadelijk een voorsmaakje bij de eerste track, waar de drums voor een enorme explosie zorgen. Ook schrok Hicks niet terug van een originele aanpak. Een mooi voorbeeld hiervan is zijn versie van de Ray Charles’ klassieker ‘Hallelujah I Love Her So’.

De studio-opnames, vooral diegene die hij inblikte met zijn Cabin Boys zijn enorm explosief. Op deze compilatie krijg je de opnames die Hicks maakte tussen 1957 en 1961 voor het Engelse Pye Nixa label. Door omstandigheden kwam Colin in Italië terecht waar hij met ‘Sexy Rock’ zijn grootste succes boekte. Het nummer werd trouwens in 1960 gebruikt in de film ‘Ombre Blanche’. Naast dit nummer herbergt deze verzamelaar een aantal covers van songs van o.a. Chuck Berry, Buddy Holly, Eddie Cochran en Jerry Lee Lewis. Bovendien krijg je de ‘hard to find’ ‘Impazzivo Per Te’, dat Colin in 1960 opnam met het orkest van Tony De Vita. Het nummer werd trouwens enkel als flexi disc aangeboden bij een tijdschrift.

Als info bevat de cd ook een 36 pagina in kleur uitgevoerde booklet met een uitgebreide biografie van de hand van  Ashley Wood, alsook zeldzaam fotomateriaal. De carrière van Colin Hicks werd overschaduwd door deze van zijn broer Tommy Steele. Onterecht zoals op dit blinkertje blijkt. Gelukkig geeft Bear Family met deze uitgave Colin Hicks de aandacht die hij verdient.
 
Lambert Smits 

Tags: Colin Hicks

The fields marked with * are required.

Related products
Sexy Rock - The Brits Are Rocking Vol.4 (CD)
Colin Hicks: Sexy Rock - The Brits Are Rocking Vol.4 (CD) Art-Nr.: BCD17582

Ready to ship today, delivery time** appr. 1-3 workdays

$18.05